DOMENICA LAETARE (BUTLLETÍ INFORMATIU 31 de març nº 546. Any 2019)


Amb paraules de Joan M. Canals, a la Missa Dominical, “aquest diumenge, segons la tradició, se subtitula “Domenica Laetare” per la primera paraula de l’introit de la missa i pel sentit joiós que anà adquirint en la història. És una altra pausa que trenca el ritme auster de la Quaresma i es vesteix d’alegria. Els ornaments litúrgics poden ser de color rosa i es perfuma l’altar o al seu voltant amb flors, i sona l’orgue. L’assemblea ha de percebre amb claredat aquests signes joiosos dins de la Quaresma. L’Església anticipa la seva alegria pels nous fills de Déu que sorgiran de les aigües baptismals, i també per la renovació de les promeses baptismals dels batejats. 

La Pasqua és a prop i la celebrem també avui. L’Església viu intensament la Pasqua anual i la viu també en  cada Eucaristia. Si la Pasqua anual omple d’alegria el cor de tots els creients, també l’Eucaristia quotidiana ens ha d’omplir de goig. Ens preparem a la Pasqua anual celebrant la Pasqua de cada dia. Morim i ressuscitem amb Crist dia a dia per morir i ressuscitar amb el Crist en la Pasqua anual. Aquesta és la millor preparació al Tridu Pasqual. 

En l’antiga disciplina romana, entre els segles IV i VI, es realitzava en aquest diumenge de Quaresma el segon escrutini als il·luminats. Els textos litúrgics estaven impregnats de sabor baptismal. Els “escollits” participaven en la processó estacional i eren declarats oficialment candidats al baptisme, i estaven sotmesos a les cerimònies preliminars al sagrament, a saber: la insuflació, la imposició del signe de la creu, l’assaboriment de la sal, els exorcismes i es proclamava, en la litúrgia de la Paraula, l’evangeli del cec de naixement. 

Totes aquestes dades de la història no es poden considerar arcaiques o fora de lloc en la nostra pastoral d’avui. Aquest diumenge és una pausa de reflexió per a pastors i fidels La festa de la Pasqua  és propera i queda camí per recórrer. Durant tot aquest temps l’Església ens ha ensenyat el que pensa de la Quaresma i ens ha impulsat a resar-la per viure-la. En aquesta pausa d’avui sintetitzem el que els textos litúrgics ens han anat dient de la Quaresma. Insisteixen en l’essencial i ofereixen novetats, Aprofundim en les arrels de sempre i acollim les novetats per assaborir-les en l’esperit. En la Quaresma encara queden moltes novetats per descobrir i resar. És una tasca pastoral pendent”. Que així sigui!

Mn. Joan Làzaro i Padrós