“DE FRANC HO HEU REBUT, DONEU-HO TAMBÉ DE FRANC” (BUTLLETÍ INFORMATIU 16 de juny nº 557. Any 2019)


Amb aquesta cita de l’Evangeli de Sant Mateu (Mt 10,8) titula el Papa Francesc el seu Missatge en motiu del XXVII Jornada Mundial del Malalt del dia 11 de febrer de 2019, que es va celebrar solemnement a Calcuta (Índia); i del qual avui voldria compartir-vos alguns fragments, en motiu de que en una de les Parròquies encomanades a un servidor celebrarem el DIA DEL MALALT i també ho farem properament a les altres i a les residències que periòdicament visitem:

*“La cura dels malalts requereix professionalitat i tendresa, expressions de gratuïtat, immediates i senzilles com la carícia, a través de les quals s’aconsegueix que l’altra persona se senti <>. *La vida és un do de Déu, i com adverteix sant Pau: <>(1Co 4,7). Precisament perquè és un do, l’existència no es pot considerar una mera possessió o propietat privada, sobretot davant les conquestes de la medicina i de la biotecnologia, que podrien portar l’home a cedir a la temptació de la manipulació de l’arbre de la vida>> (cf Gn3,24).  

*La santa mare Teresa (de Calcuta) ens ajuda a comprendre que l’únic criteri d’acció ha de ser l’amor gratuït a tothom, sense distinció de llengua, cultura, ètnia o religió. El seu exemple continua guiant-nos perquè obrim horitzons d’alegria i esperança a la humanitat necessitada de comprensió i de tendresa sobretot als qui pateixen. 

*Us exhorto a tots, en els diferents àmbits, a promoure la cultura de la gratuïtat i del do, indispensable per a superar la cultura del benefici i del descart. Les institucions de salut catòliques no haurien d’anteposar els interessos d’empresa, sinó més aviat a protegir la cura de la persona en comptes del benefici. Sabem que la salut relacional, depèn de la interacció amb els altres i necessita confiança, amistat i solidaritat, és un bé que es pot gaudir <> només si es comparteix. L’alegria del do gratuït és l’indicador de la salut del cristià”. Que així sigui!

Mn. Joan Làzaro i Padrós