“LA CREACIÓ EXPECTANT, ESTÀ ESPERANT LA MANIFESTACIÓ DELS FILLS DE DÉU” (RM 8,19) (BUTLLETÍ INFORMATIU 10 de març nº 543. Any 2019)


Amb aquesta cita de la carta de Sant Pau als cristians de Roma encapçala el Sant Pare el missatge Quaresmal d’enguany, a partir de la qual ens suggereix alguns punts de reflexió, que acompanyin el nostre camí de conversió d’aquesta Quaresma, i que us comparteixo: 
 
1. La redempció de la creació.  
”Si l’home viu com a fill de Déu, si viu com a persona redimida, que es deixa guiar per l’Esperit Sant (cf. Rm 8,14), i sap reconèixer i posar en pràctica la llei de Déu, començant per la que està inscrita en el seu cor i en la naturalesa, beneficia també la creació, cooperant en la seva redempció. Per això, la creació —diu sant Pau— desitja ardentment que es manifestin els fills de Déu, és a dir, que aquells que gaudeixen de la gràcia del misteri pasqual de Jesús gaudeixin plenament dels seus fruits, destinats a assolir la seva maduresa completa en la redempció del mateix cos humà”... “No obstant, en aquest món l’harmonia generada per la redempció està amenaçada, avui i sempre, per la força negativa del pecat i de la mort.” 

2. La força destructiva del pecat.  
“Quan s’abandona la llei de Déu, la llei de l’amor, acaba triomfant la llei del més fort sobre el més dèbil. El pecat que es troba dintre del cor de l’home (cf. Mc 7,20-23) —i es manifesta com a avidesa, afany per un benestar desmesurat, desinterès pel bé dels altres i sovint també pel propi— duu a l’explotació de la creació, de les persones i del medi ambient, segons la cobdícia insaciable que considera tot desig com un dret i que abans o després acabarà per destruir fins i tot a qui viu sota el seu domini.”

3. La força regeneradora del penediment i del perdó.
 “ Tota la creació està cridada a sortir, juntament amb nosaltres, «de l’esclavatge d’aquesta situació desgraciada per obtenir la llibertat que és la glorificació dels fills de Déu» (Rm 8,21). La Quaresma és signe sacramental d’aquesta conversió, és una crida als cristians a encarnar més intensament i concretament el misteri pasqual en la seva vida personal, familiar i social, en particular, mitjançant el dejuni, la pregària i l’almoina”...”No deixem transcórrer en va aquest temps favorable. Demanem a Déu que ens ajudi a emprendre un camí de conversió veritable. Abandonem l’egoisme, la mirada fixa en nosaltres mateixos, i dirigim-nos a la Pasqua de Jesús; fem-nos proïsme dels nostres germans i germanes que passen dificultats, compartint amb ells els nostres béns espirituals i materials. Així, acollint en allò concret de la nostra vida la victòria de Crist sobre el pecat i la mort, atraurem la seva força   transformadora també sobre la creació“.
Que així sigui!!!


Mn. Joan Làzaro i Padrós